Când viețile se despart și leagă printr-un perete – „Peretele”, de Lia Bugnar

sursa: https://www.ziarulmetropolis.ro/

Profesoara mea, doamna Sanda Manu, spunea că un actor începe să cânte pe scenă în momentul în care tumultul din el e aşa de mare, încât vorbitul nu-­i mai e suficient. Aş putea spune că în „Peretele” m­-am ţinut de acest principiu ca de una din cele zece porunci, dacă nu şi mai şi. „Peretele” e o poveste mare cu două buzunare, în care încap două poveşti mai mici care se influențează una pe alta, se completează una pe alta, ba chiar aş îndrăzni să spun că râd una de cealaltă. – Lia Bugnar

Într-o sală arhiplină a teatrului Mertropolis, avea să se pună în scenă o dublă poveste tragi-comică, care ne-a lăsat fără suflu, de plâns, dar mai ales de râs. Am ales piesa nu întâmplător, ci pentru că îmi doream foarte tare să văd câțiva actori celebri jucând, iar surpriza a fost cu atât mai mare, cu cât am descoperit actori noi mie, absolut minunați.

În Peretele, ai sentimentul că actorii își fac de cap, fără niciun indiciu regizoral, atât de natural este totul. Piesa împletește tema vieții și cea a morții, un tandem jucat cu scena împărțită în două, cu jocuri de lumini, cu freeze al personajelor, cu muzică și mult umor de calitate.

Cele două cadre sunt diferite, dar strâns legate între ele. Ce înseamnă pentru un om să țină ascunsă o viață dublă, mai ales în contextul în care legăturile amoroase, cea oficială și cea extraconjugală se petrec la o ușă distanță? Câte sentimente sunt în joc? Care sunt trăirile celor implicați?

Peretele scoate la iveală viețile exterioare, dar și interioare ale fiecărui personaj. Marius Manole, Adriana Trandafir, Gabriela Popescu, Mariana Dănescu, Florentina Ţilea, Raluca Ghervan, Letiţia Vlădescu, Cătălin Babliuc, Mihai Niţu, Radu Iacoban, Maria Buză, Natalia Călin, Ana Ularu, Alexandra Sălceanu, Marcela Motoc, Istvan Teglaş sunt nume cu greutate, care rezonează, iar personajele interpretate de către aceștia sunt un deliciu. Greu de spus care poate primi un premiu de popularitate, fiindcă personajele se amestecă între ele atât de firesc, încât nici nu se pune problema de vreo competiție.

Lia Bugnar scrie o piesă care înglobează teme de viață antitetice, dar adiacente: nașterea – moartea, iubirea – ura, prietenia – trădarea, căsnicia – adulterul, traumele copilului ce ies la iveală la maturitate – înțelepciunea adultului trecut prin viață, speranța – lipsa de speranță.

Personajele au momente în care cântă și dansează și o fac atât de bine, încât nu-ți stau palmele până la finalul interpretării. Regăsim, cu ajutorul lor, toate tiparele de comic.

Pentru o viață sănătoasă, vă recomand o porție nu bună, ci foarte bună de râs, jucată de niște artiști de renume, care duc sarcasmul la un alt nivel.

Peretele

Teatrul Metropolis

Distribuție Originală

Hoaşca batrână: Adriana TRANDAFIR/ Mariana DĂNESCU

Mafteia: Gabriela POPESCU/ Raluca GHERVAN

Arteziana: Maria BUZĂ /Raluca GHERVAN

Aspasiţa: Natalia CĂLIN /Raluca GHERVAN

Zora: Letiția VLĂDESCU / Raluca GHERVAN

Inga: Florentina ŢILEA/Raluca GHERVAN

Sena: Ana ULARU/ Alexandra SĂLCEANU/ Marcela MOTOC

Bătrânul: Cătălin BABLIUC/ Mihai NIŢU/ Radu IACOBAN

Preotul: Istvan TEGLAS/ Radu IACOBAN

Vasea: Marius MANOLE/ Mihai NITU

Muzica originală:  Vlaicu GOLCEA

Mişcarea scenică:  Andreea BELU

Decorul:  Mădălina MARINESCU

Costumele:  Dorin NEGRĂU

Regia:  Lia BUGNAR

 

 

Dă mai departe
avatar