Seară de poezie cu Irina-Roxana Georgescu la Teatrul Arte dell’Anima

Teatrul Arte dell’Anima încurajează lectura și cititul.

Te invităm în data de 20 mai 2019, ora 19:00, la o seară de poezie cu Irina-Roxana Georgescu.

Volumul de poezie „Noțiuni elementare” de Irina-Roxana Georgescu, considerat o apariţie editorială inedită a anului 2018, a fost recent nominalizat la Gala Tinerilor Scriitori (ediţia 2019) şi la secţiunea Debut, în cadrul Galei Observator Cultural.

Volumul „Noţiuni elementare” este însoţit de o postaţă a Angelei Marinescu, una dintre poetele reprezentative ale generaţiei ’60, care consideră că „poezia Irinei-Roxana Georgescu este scrisă cu talent postuman”, în vreme ce Ana Velicaru susţine că volumul publicat de Irina-Roxana Georgescu pare o „instalație“ postapocaliptică. Şerban Foarţă surprinde „calamburistic” esenţa poeziei Irinei Georgescu: a „nu minţi“, în cazul unui literat, înseamnă că „acesta nu recurge, pe cât posibil, la ficţiune”. Iar  Ioan Moldovan, în revista „Familia” (Oradea, nr. 1/2019), constată că „Irina-Roxana Georgescu se încadrează în categoria poetelor veritabile care îşi asumă bărbăteşte, aş zice, feminitatea, fără a da vreun spectacol specific tipului de poetese-amazoane care îşi amputează cu vehemenţă şi cruzime feminitatea”. Simona Constantinovici observă că „Irina cultivă distopia poetică, printr-o gimnastică a minții rar cultivată de poeții noului val”, în vreme ce Luana Stroe constată că poeziile Irinei Georgescu sunt „cambrate vieții de azi, cu tot absurdul mediilor electronice sau alienării din rețelele de socializare”.

 

Intrarea este liberă, pe bază de rezervare în prealabil la 0733.060.033, [email protected] sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook – Teatrul Arte dell’Anima.

Irina-Roxana Georgescu (n. 1986)

A absolvit Facultatea de Litere (specializarea română – franceză) a Universității București în 2008, masteratul de teorie literară şi literatură comparată (2010). Doctor în filologie (2016) al aceleiași Universități, cu o teză despre influența criticii occidentale asupra criticii literare postbelice româneşti (1960-1980). În perioada 2010-2014, a condus seminare de teoria literaturii, comparatism şi idei literare, dar şi cursuri practice de tehnica lecturii la Universitatea din Bucureşti. A fost redactor de limba franceză la revista de studii literare şi culturale Euresis – Cahiers roumains d’études littéraires et culturelles (2009-2013). Începând din octombrie 2018, este asistent asociat la Literele bucureştene.

Este prezentă în diverse volume colective publicate în ţară (Literatura şi politică, coord. Mircea Anghelescu, Universitatea din Bucureşti, 2010; Afinități Imagine – Text II coord. Elena Ionescu, Ruxandra Iordache, Universitatea din Bucureşti, 2011; Cartografii literare : regional, național, european, global (coord. Adriana Babeți, Dumitru Tucan, Gabriela Glăvan, Radu Pavel Gheo, Editura Universității de Vest, Timișoara, 2016) şi în străinătate (Qu’en est-il de la littérature «beur» au féminin ?, coord. NajibRedouane, YvetteBénayoun-Szmidt, Paris, L’Harmattan, 2012 ; Les Franco-Maghrébines. Autresvoix / Écrituresautres, L’Harmattan, 2014 ; MahiBinebine, L’Harmattan, 2016 ; FouadLaroui, L’Harmattan, 2018) etc.

Face parte din proiectul de educație media a Centrului pentru Jurnalism Independent.

A debutat în limba franceză cu volumul de poezii Intervalleouvert, apărut la editura L’Harmattan (Paris, 2017) şi în limba română cu Noţiuni elementare (Editura Cartea Românească, 2018), volum nominalizat la Gala Tinerilor Scriitori (ediţia 2018) şi la Premiile Observator Cultural (ediţia 2018).

Publică poezie şi studii literare în diverse reviste de cultură din ţară (Apostrof, Ex Ponto, Convorbiri literare, Familia, Tribuna, Ramuri, Observator cultural, Steaua etc.) şi din străinătate (Interlignes – Franţa, Diario de Avisos, dragaria.es – Spania).

 

Dă mai departe
avatar