7 dintr-o Lovitură, de Lia Bugnar

Am văzut câteva spectacole scrise și regizate de către Lia Bugnar, destule ca număr și bogate ca substanță. Lesne de înțeles că m-am întors să o revăd fiindcă mi-au plăcut mult, dar și pentru că îmi doream să o văd și jucând. Momentul propice a venit odată cu 7 dintr-o lovitură, piesă jucată pe scena Teatrului Metropolis. Ca să încep cu sfârșitul, m-a convins să mai vreau Lia Bugnar, probabil așa cum pățesc și ceilalți din fan club-ul ei, pentru că pare să aibă așa ceva. Are publicul ei, care o însoțește oriunde ar anunța că se joacă următorul și următorul spectacol în regia ei, un public care o cere și pentru care ea creează neîncetat.

Ca-ntr-un soi de Big Brother, șapte necunoscuți sunt închiși timp de trei zile împreună, sub pretextul participării la un casting pentru o telenovelă. O realizatoare TV înscenează povestea castingului pentru a crește cu orice preț rating-ul televiziunii pentru care lucrează. Este în căutare de senzațional și trebuie să facă rost de el, altminteri riscă să își piardă slujba.

Puși sub lupă, cei 7 pretendenți la marele rol ce se vrea a le schimba viața, pun deoparte măștile timidității și se arată în felurile multe în care se arată oamenii, unii mai cu bune, alții mai cu rele. Facem cunoștință cu un rac sensibil, o harpistă, iubitoare de pisici, o tânără dependentă de narcotice, în contrast cu tipa de moravuri ușoare, care știe ce vrea și face orice ca să obțină acel ceva, la un manipulator desăvârșit, care recunoaște că știe ceea ce publicul vrea să audă și, deci, îl seduce negreșit, la un tip bine ancorat în realitate, la tipul care nu știe prea multe, ca atare nu îl deranjează să se expună orișicum publicului. Toți au motive să își dorească să se imbogățească, unele justificate, chiar emoționante, altele nu neapărat justificate ori etice. Toți au un trecut, mai mult sau mai puțin dramatic, care i-a marcat și care le-a conturat personalitatea.

Folosind comicul de nume, împletit ingenios cu cel de moravuri, ne sunt creionate temperamente diferite, dar care au ceva țipător în comun: atât realizatoarea TV, cât și cei 7 concurenți, adică media și noi, își doresc/ ne dorim notorietate, apreciază/ apreciem superificialul, fie el și fabricat de amorul artei, câtă vreme vinde/ se vinde.  În disperarea lor, personajele apelează la tertipuri care mai de care mai excentrice, grotești, ionesciene: sex, sinucidere, crimă, toate executate în direct. înfățișând o nevoie redusă la absurd de atenție.

În acest peisaj tragico-comic, au puterea să răsară, totuși, două iubiri sincere, nedisimulate, care încălzesc sufletul și care scot la iveală ceea ce contează cu adevărat. Iubirea ne poate determina să renunțăm la orgolii nelegitime, să cedăm marele titlu persoanei iubite, ne dă curajul să luptăm cu demoni închipuiți care ni-i chinuie pe cei iubiți. Episoadele romantice construite cu mare finețe de către actori sub bagheta Liei Bugnar sunt extrem de înduioșătoare.

Distribuția a fost una foarte reușită: Alexandru Nedelcu, Alexandra Sălceanu, Maria Obretin, Letiția Vlădescu, Alexandru Bogdan, Anghel Damian și Andrei Runcanu au jucat și s-au jucat frumos tare și au transmis mesajele subliminale tipice Liei Bugnar în dozele optime.

7 dintr-o lovitură este spectacolul vieților noastre obișnuite, expuse în fața noastră așa cum sunt ele, fără menajamente, genul de spectacol în care râzi, dar nu prea e râsul tău și de la care pleci cu gândul că mai vrei Lia Bugnar.

Sneak peek:

Regia: Lia Bugnar

Distributie:

Nick Marius Manole / Alexandru Nedelcu
Fefe Alina Rotaru / Alexandra Sălceanu
Marina Maria Obretin
Ema Letiţia Vlădescu
Clara Lia Bugnar
Bobo Cătălin Babliuc / Alexandru Bogdan
Gabi Anghel Damian / Alexandru Bogdan
Dă mai departe
avatar