Această Sonia, de Lia Bugnar

sursa: bilet.ro

Pentru fiecare dintre noi presiunea exterioară poate deveni sufocantă. La tot pasul, avem de demonstrat ceva cuiva: avem o familie pe care trebuie să o facem mândră de noi, un loc de muncă unde trebuie să livrăm rezultate în mod constant și tot așa. Ca artist, pare cu atât mai greu, cu cât ai de susținut o imagine impecabilă nu doar în fața celor menționați anterior, dar și a publicului numeros care vine să te vadă excelând constant.

Sonia scapă arcușul în plin concert de gală, tocmai la Ateneu. Vuiește presa, telefonul nu mai contenește să sune, ea tot explicând gestul impardonabil al unui star al muzicii clasice care și-a stricat imaginea într-o clipită. Decide să ia o pauză de un an de zile de vioara-i, în ciuda dezaprobării tuturor apropiaților și mai puțin apropiaților ei. O chinuie multe gânduri de care nu se poate elibera altcumva.

Uneori are dubii dacă a luat decizia cea bună, alteori simte că cei 29 de ani de muncă asiduă trebuie răsplătiți cu un binemeritat respiro. Doar că are de plătit bani grei pe cotractele la care renunță, bani pe care nu îi are. Singura variantă relativ plauzibilă îi este propusă de către impresarul ei, și anume un certificat medical care ar atesta incapacitatea ei de a mai cânta la vioara o vreme. Deși ar părea soluția ideală, o serie de răsturnări de situație face ca problemele Soniei să se țină lanț.

Ce faci când trebuie să te reorientezi complet către o viață nu prea permisivă în direcția în care vrei tu? Cum te remontezi și cum o iei de la capăt la 33 de ani?

Condeiul Liei Bugnar creează, a nu-știu-câta oară, o poveste sensibilă, ireal de reală, în care te regăsești câtuși de puțin, care e plină de umor de calitate – asta în ciuda acestui preview mai degrabă dramatic pe care l-am făcut mai sus. Îi stă alături Letiția Vlădescu, care chiar a fost violonistă, însă a renunțat la cariera ei în favoarea teatrului. Și bine a făcut. A intrat prima la teatru. Prima. Este dintre cei despre care spun uneori că sunt născuți să dea viață unor personaje pe scenă. Are o sensibilitate aparte, un stil al ei, ea însăși este un personaj. Este orice personaj vrea să fie.

Această Sonia este un one-woman show în care Letiția ne poartă printr-o frumoasă poveste de viață pe tonalități diferite, ajutându-se de multiplele-i talente: cânt, dans, vioară. Nu are, deci, nevoie de niciun decor impresionant.Pe scenă se află doar un fotoliu, un telefon, un laptop și vioara. Restul e… Letiția Vlădescu, care pare să facă totul cu lejeritate, însă asta înseamnă că se pune în Sonia pe ea toată. Ajutată de textul Liei Bugnar, care știe clar ce butoane emoționale să apese pentru a activa publicul, creează un spectacol  care te face să râzi bine de tot, să lăcrimezi și să pleci cu un zâmbet larg pe buze. O găsiți pe Sonia în continuare la Green Hours.

Această Sonia
de Lia Bugnar

cu: Letiția Vlădescu

regia: Lia Bugnar

Dă mai departe
avatar