În România, statisticile arată că mor zilnic 140 de oameni de cancer. Anual, zeci de mii de oameni își pierd viața din pricina hibelor din sistemul de sănătate. Nu am început într-o notă pozitivă, știu, însă nici trend-ul nu este unul optimist la capitolul acesta. Există o parte îmbucurătoare, totuși. Experimentând pe propria piele, ori prin intermediul celor dragi nouă sau doar urmărind terifiați știrile online sau la televizor, ne interesăm mai mult de ceea ce se întâmplă prin spitalele românești. Acțiunea de conștientizare presupune asumare, iar nodul acela din gât care se cuibărește în grumazul fiecăruia și care crește cu fiecare nou eșec al sistemului acestuia bolnav e greu de dus. E sufocant, dar trebuie dus, altminteri ne decimăm pe nesimțite.
Paliativ, o producție a teatrului Apropo, este un spectacol ce pune foarte atent sub lupă serviciile de sănătate în întregul lor, pornind de la cei care îl alcătuiesc, adică oamenii. Medici, asistente, infirmiere ș.a.m.d., toți joacă roluri diferite la job, respectiv în viața privată. Etica spune că cele două vieți nu ar trebui să se amestece. Doar că uneori jurământul lui Hippocrate pălește în fața slăbiciunii umane, de parcă nici nu mai contează unde te afli și cu ce scop. Alteori, deși nu e voie să se vadă, oamenii care alcătuiesc sistemul de sănătate sunt nefericiți, neîmpliniți pe plan personal, astfel că o dau în bară la serviciu. Alteori, tocmai locul de muncă le dă peste cap viața personală. De cealaltă parte, aparținătorii, respectiv cei care au în grijă un bolnav, devin capabili de orice sacrificiu, de autosacrificiu pentru a-l salva pe cel drag. De altfel, neputința este o povară greu de dus. Bolnavii își privesc cu spaimă boala în ochi, însă în tăcere, jucând la rândul lor un rol de dragul celor care suferă pentru ei.
Carmen Florescu, Ada Galeș, Cristina Negucioiu, Ioan Andrei Ionescu, Teodor Ghiță, Ionuț Nicolae, Cristi Neacșu realizează un adevărat tur de forță cu o lejeritate incredibilă. Fiecare personaj pune câte o piesă importantă în acest puzzle numit Paliativ. Momentele nu se succed temporar, însă aceasta încrengătură de evenimente are foarte mult sens. Radu Popescu, dramaturg, regizor și director al teatrului Apropo, alege să ne pună față în față cu realitate raw, fără menajamente, fără a da soluții sau a arăta cu degetul. Lasă spectatorul să își tragă propriile concluzii. El creionează cu un umor bitter-sweet realități pe care de multe ori nu vrem să le acceptăm ca fiind ale noastre. Nu sunt multe elemente în scenografie, motiv pentru care toată atenția se concentrează pe jocul actorilor.
Vă recomand să mergeți la acest spectacol absolut necesar. Se joacă pe data de 3 august sus, la amfiteatrul TNB. Îl veți mai putea vedea la teatrul Apropo, în Pipera.
Text: Radu Popescu
Cu: Carmen Florescu, Ada Galeș, Cristina Negucioiu, Ioan Andrei Ionescu, Teodor Ghiță, Ionuț Nicolae, Cristi Neacșu
Scenografia: Diana Miroșu
Muzică: Alexandru Suciu
Regie: Radu Popescu
ATENȚIE: Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani!