Reîntoarcerea la inocență – „Iepurele Alb”, de Ana Crăciun-Lambru

sursa: sursa: https://www.facebook.com/events/333691834111924/350954412385666/?notif_t=admin_plan_mall_activity&notif_id=1546790951197677

Când ați fost ultima dată copii? Când v-ați permis ultima dată să visați cu ochii deschiși, să zâmbiți larg, să râdeți în hohote, să vreți să îmbrățișați un pluș? Cât de des hrăniți copilul din voi? Ce mai știți despre el? Fiindcă el există, e acolo, undeva, nealterat, așteptând să îl mai scoateți la joacă din când în când.

Am văzut-o pe Ana Crăciun-Lambru în Dust și abia așteptam să văd ce minunății mai ascunde în valizele care o însoțesc pe scenă. Așa că nu am ezitat să rezerv 2 locuri la spectacolul de azi-dimineață. Și bine am făcut, am avut parte de un început de an minunat!

Lulu și Lala, respectiv Ana Crăciun-Lambru și Lavinia Pop-Coman dau un casting. Încearcă să impresioneze juriul cu numere de magie, dar care nu le reușesc, vorbesc în franceză, fiindcă „dă mai bine”, se fâstâcesc, se împiedică una de cealaltă, deschizând spectacolul într-o notă umoristică, veselă și inocentă deopotrivă.

Apariția Iepurelui Alb le face pe Lulu și Lala să se transforme instantaneu din niște copile candide și ezitante în asistentele de încredere ale iepurașului, care devine eroul poveștii. Este vorba despre iepurașul din Alice în țara minunilor, împiedicatul și veșnic întârziatul iepuraș: E  chiar iepurașul care a jucat în spectacolul „Alice în țara minunilor”, acum șapte ani. Pe care, apoi, l-am pierdut, s-a rătăcit de mine. Ne-am regăsit, după atâta vreme și l-am descoperit plin de personalitate, cu viața lui. O jucărie vie. Iar de un an, eu și Lavinia lucrăm cu el la un spectacol care să mângâie sufletul. (Ana Crăciun Lambru)

Își continuă aventura pe apă, pe pământ,  chiar zboară, la un moment dat. Când are momente de tristețe, de singurătate, își găsește sprijinul în câte un nou prieten, el face și desface, iepurașul iese din orice situație fără nicio problemă. Experimentează lucruri noi, dansează foarte bine, învață să iubească și pleacă, apoi, către tărâmuri noi. Drumul lui nu se oprește aici, povestea lui continuă.

În întâlnirea cu iepurașul, am asistat la un antropomorfism excelent, la o însuflețire uluitoare a micului iepuraș din pluș. Are atâta viață în el, „povestește” cu atâta sinceritate și veselie, încât vrei să rămâi privindu-l, vrei să îl atingi, vrei să verifici dacă nu carecumva este viu: Ne-a ghidat pas cu pas. Ne-a arătat cum se bucură de orice moment. Aproape că ne-a spus ce să facem. (Lavinia Pop Coman)

Mi se pare incredibil de greu să coordonezi o păpușă. Darămite să o faci cu atâta măiestrie, încât să pară că ar avea suflet în ea. Mi se pare incredibil de greu să menții niște copilași atenți și curioși timp de o oră. Și m-am uitat în jurul meu, nu doar că nu și-au luat ochii de la scenă, dar uneori copiii bâiguiau ce au înțeles din ceea ce naratorul cel pufos exemplifica. Și e drept că micuții au o inteligență surprinzătoare, dar imaginați-vă că este și meritul reprezentației atât de bine închegate a celor 2 mânuitoare ale iepurașului. 4 mâini dibace realizează o simfonie perfectă, o coordonare fără hibe, un desen animat pe viu, care are în spate multă, multă muncă. Iar copiii, nu doar că au fost cuminți și receptivi preț de o oră, dar au rămas să îl îmbrățișeze pe iepuraș după spectacol.

Cei care au copii trebuie să meargă cu cei mici la acest spectacol, Ana Crăciun-Lambru are o creativitate impresionantă, iar, împreună cu Lavinia și, desigur, Iepurașul Alb, o să trezească și copilul din adulți, am simțit asta pe pielea mea și am văzut-o și la ceilalți dimprejur. Teatrul realizat de către cele 2 actrițe hrănește spiritul, îndeamnă la bunătate și visare, după cum spune și Ana Crăciun-Lambru: Cred cu tărie că teatrul de păpuși poate face lumea mai bună și vă invit să-mi fiți alături în această călătorie.

La Teatrul de Artă se joacă, din nou, Iepurele Alb, pe data de 8 ianuarie, la 19:15 și sâmbătă, 26 ianuarie, la 11:00. Nu îl ratați!

Sneak peek:

Iepurele alb – 6 și 8 ianuarie 2019

"E o artă să știi să construiești povești cu puține mijloace, dar folosite cu maxim de efecte. Iar ce fac Ana Craciun Lambru și Lavinia Pop Coman nu te lasă să ieși din poveste decât atunci când ea se va fi sfârșit de scris. Așa că… luați în calcul un drum la Teatrul de Artă pentru a vedea Iepurele Alb!" (Nona Rapotan, Bookhub.ro)? ?IEPURELE ALB- Duminică, 6 ianuarie, ora 11.00- Marți, 8 ianuarie, ora 19.15 – PREMIERA DE SEARĂ☃️Bilete: https://www.mystage.ro/spectacole/iepurele-alb-1489Concept, scenografie și costume: Ana Craciun Lambru, Lavinia Pop ComanRegia: Ana Crăciun LambruO producție a Teatrului de Artă Junior – pentru copilul din fiecare.Vârstă: 4 – 100 aniIa-ți bilet și #hailateatru! Ia și copiii!

Publicată de Teatrul de Artă București pe Miercuri, 2 ianuarie 2019

 

Regia: Ana Crăciun Lambru

Concept, scenografie și costume: Ana Crăciun Lambru, Lavinia Pop Coman

Mișcare scenică și Ilustrație muzicală: Ana Crăciun Lambru

Lumini: Traian Marin

Grafica: Romulus Boicu

Dă mai departe
avatar
12 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
GeorgianaTravelWithMateiAlinIzabella Stefania StoicaSimona Recent comment authors
ana

Eu am facut 4 ani de teatru asa ca stiu cata munca este in spate! Felicitari!

Almona

Am cochetat cu teatrul în adolescență. Teatrul de păpuși mi s-a părut cel mai greu și cu cel mai pretențios și sincer public.

Oana M

Doamne, ce minunat pare din descrierea ta și din ‘trailer’. Cred că un asemenea spectacol poate emotiona și impresiona atât pe cei mici, cât și pe cei mari! ?

Georgiana
Georgiana

Nu am mai fost la teatru de prea mult timp. Cu prima ocazie, atunci cand voi fi din nou in Romania, voi remedial aceasta situate. ?

Dorina

N-am fost demult la teatru pentru copii, dar nici nu prea am unde să merg. Arad, my love…?

Mirela-Carmen

Aproape ca-mi vine sa pun mana pe telefon sa fac o rezervare pentru urmatorul spectacol. Multumesc mult pentru recomandarea detaliata si utila. Mai ramane doar sa hotarasc cu cine sa vizionez reprezentatia.

Oana (CityFemme)

Ce frumos! Pare ceva pe placul celor mici si nu numai! 🙂

Dream big little girl
Dream big little girl

Nu am mai fost la teatru de foarte mult timp! Interesant articolul tau. Felicitari

Simona

Ce frumos ai descris totul! Niciodata nu m-as fi gandit sa merg la teatru de papusi fara copii. O idee excelenta. ??

Izabella Stefania Stoica

Ce tare! 😀

Alin

Woooow. Ce frumos. Felicitari!

TravelWithMatei

Mereu am fost de părere că fără teatru viața ar fi mai tristă. Cum ai spus și tu, hrănește copilul din noi. Mulțumim pentru recomandare, cu siguranță voi ține cont de ea!