Empatia combate intimidarea, prin teatru

Campanie de informare și conștientizare asupra fenomenului bullying prin spectacolul de teatru „Monster”. Premiera în cadrul Festivalului TEEN-FEST 2019, în București

 

Vanner Collective și Centrul de Teatru Educațional REPLIKA anunță premiera națională a spectacolului  „Monster” de Duncan Macmillan, ce va avea loc în data de 2 octombrie, în cadrul Festivalului de teatru pentru adolescenți Excelsior TEEN-FEST 2019.

 

Compania de teatru Vanner Collective, în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului şi Atlas Help– platformă de terapie online, inițiază un dialog  cu publicul pe tema bullying-ului. În perioada septembrie-noiembrie 2019, la Centrul de Teatru Educațional REPLIKA din București se va desfășura proiectul „Monster”, parte a campaniei de informare și conștientizare asupra fenomenului bullying și a importanței adoptării de către factorii de decizie a unor politici publice de combatere a bullying-ului în școli (http://dialoc.ro/petitie-online-lansata-de-asociatia-telefonul-copilului-pentru-adoptarea-de-politici-publice-anti-bullying-in-scoli/.)

 

Spectacolul „Monster” va fi urmat de sesiuni de informare despre fenomenul de bullying și importanța recunoașterii empatiei ca modalitate de a combate fenomenul.  Datele în care spectacolul se va juca la sediul Centrului de Teatru Educațional REPLIKA sunt 17, 18 septembrie, 1, 2, 22, 23 octombrie și 5 noiembrie.

 

Pe un text pătrunzător, inteligent, modern, – tipic dramaturgului contemporan Duncan Macmillan – cu o temă actuală, „Monster” își propune să dezmorțească un sentiment ce există în ADN-ul nostru – empatia. Spectatorii sunt martori nu doar la disecarea fiecărui personaj, ci și a propriei ființe. Este un spectacol din care copii, părinți, viitori părinți sau bunici au deopotrivă ceva de învăţat, fiindcă cu toții, laolaltă, hrănim acest monstru.

 

„Monster” îți aruncă în față realitatea crudă, nu te menajează și te lasă pe tine să faci ce vrei cu ea, fără a-ți impune nimic. Dar are grijă să îți apese butoanele ce activează conștiința. Întâlnirea cu tânărul Darryl, Rita şi cuplul Tom şi Jodi îți testează limitele şi îți explorează cotloanele cele mai întunecate.

 

„Monster este o disecție a procesului de educare și responsabilizare, a acelui moment în care adolescenții încetează să mai fie priviți de către adulți drept copiii care au nevoie de sprijin și protecție și încep să fie considerați o problemă.” consemna cotidianul briatanic The Guardian.

 

Textul „Monster” a câștigat două premii în cadrul competiției de dramaturgie Bruntwood Playwriting Competition și piesa a fost jucată prima oară în 2007 la Royal Exchange, în Manchester. În România, este montată în premieră de compania Vanner Collective.

 

Nicolae Constantin Tănase și-a făcut debutul în lumea filmului cu lungmetrajul „Lumea e a mea”, care a avut premiera în cadrul Zilelor Filmului Românesc la TIFF, unde a și câștigat Premiul pentru cel mai bun debut. Apoi, la Karlovy Vary, în secțiunea East of West, filmul a primit Mențiunea Specială a Juriului’, iar la Cottbus a primit Discovery Award. În 2019 a lansat în cinematografe „Cap și Pajură”, al doilea său lung-metraj.

 

Spectacolul „Lungs”, debutul său în teatru, a fost selectat în mai multe festivaluri, precum și în cadrul Festivalului Național de Teatru 2016. Momentan se joacă la Teatrul Act din București. Al doilea său spectacol de teatru „Tot ce-i minunat în lume” a fost finanțat de AFCN și după un turneu prin spațiile independente din România se joacă la unteatru, în București. „Monster” este ultima parte a triologiei care are la bază textele lui Duncan Macmillan și se va juca la teatrul Replika din București în stagiunea 2019-2020.

 

Pentru mine, „Monster” descrie perfect impasul emoțional în care a ajuns societatea noastră contemporană. Exemplificând cu sistemul educațional, povestea urmărește patru destine care se întâlnesc și care încearcă să-și clădească un viitor – fiecare în felul său – pe niște temelii umbrite de un trecut dureros. Lipsa comunicării reale, căutarea disperată a propriei identități în contextul social și inabilitatea de-a empatiza cu un interlocutor, contribuie la perpetuarea acestui blocaj, făcându-l ciclic”,  spune Nicolae Constantin Tănase, regizor.

 

Proiectul „Monster” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Pentru informații detaliate despre proiectul „Monster” vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon: 0728 894 488 sau la adresa de e-mail [email protected]

 

Despre Vanner Collective

Vanner este un colectiv de creatori independenți de teatru din Irlanda și România, pornit în Marea Britanie în 2014. Scopul principal al companiei îl reprezintă atât susținerea teatrului, înțeles ca artă teatrală, scenografică și regizorală, pe plan național și internațional, cât și susținerea schimbului de experiență dintre artiștii profesioniști și a mobilității acestora și a operelor lor. Compania Vanner Collective a debutat în 2015 la Edinburgh Fringe Festival.

 

Despre Asociaţia Telefonul Copilului

Cu o experienţă de 17 ani în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi a familiei, Asociaţia Telefonul Copilului este singura organizaţie neguvernamentală, non-profit, din România, care pune la dispoziţia copiilor şi părinţilor o linie telefonică de asistenţă la nivel naţional, 7 zile din 7, de luni până vineri între orele 08.00-20.00 și sâmbătă-duminică între orele 10.00-14.00. Asociaţia Telefonul Copilului răspunde apelurilor copiilor şi părinţilor atât la 116 111, număr armonizat european, dar și online prin intermediul www.116111.ro, precum și prin intermediul aplicației mobile Happygraff, accesibilă pe telefoane mobile cu sistem de operare Android.

 

Despre Atlas Help

Atlas Help face serviciile de consiliere accesibile și convenabile, astfel încât, oricine se confruntă cu o problemă, să poată găsi sprijin oricând și din locul unde se simte cel mai confortabil.Misiunea Atlas Help este de a educa oamenii despre sănătatea fizică, mentală și emoțională, precum și despre procesele de terapie și consiliere eficiente, de a facilita accesul la informații și specialiști oricând cineva caută un sfat profesionist și autorizat. Provocăm și demontąm miturile, stereotipurile și stigmatele asociate problemelor de sănătate fizică, mentală sau emoțională care pot împiedica oamenii să obțină ajutor.

Dă mai departe
avatar