Colaborare româno-cubaneză în domeniul terapiilor regenerative

La sfârșitul anului care tocmai a trecut s-a concretizat o colaborare mult așteptată, între specialiști români și cubanezi, în ceea ce privește folosirea unor tehnici inovative, cu efect regenerator tisular.

O echipă formată din medici și cercetători din România s-a deplasat în capitala cubaneză, Havana, unde împreună cu specialiști de acolo au format un grup multidisciplinar. S-au realizat, în mai multe spitale, prelevări de celule stem, PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) după metodologia aplicată în Cuba.

Specialiștii din cele două țări au implementat această metodă inovativă de regenerare celulară în traumatismele musculo-scheletale și afecțiuni degenerative articulare prin prelevarea celulelor stem din măduva osoasă, țesut adipos sau din cartilaj care, după pregatire adecvată, au fost infiltrate în țesuturile afectate. Metoda s-a dovedit extrem de eficientă în fracturi osoase, tendonopatii, afecțiuni articulare, gonartroze, coxartroze, hernii de disc.

Din echipa de medici români au făcut parte specialiști în Recuperare, medicină fizică și balneologie (dr. Cîrlig Vasile, Dr. Constantinescu Răsvan), chirurgie generală (Dr. Paraschiv Marius), genetică medicală (cadru didactic Cerasela Paraschiv), un reprezentant al studenților de la Facultatea de Medicină Generală, Marco Paraschiv. Echipa a fost însoțită de un avocat, Leahu Oleg și de Președintele Asociației „Arte dell’Anima”, Lință Crina, care au susținut proiectul din perspectiva aspectelor legale și a promovării culturale.

Proiectul a fost puternic susținut de Prof Dr. Adriana Sarah Nica, Prof. Dr. Ioan Stratulat, Prof. Dr. Vladimir Belis, Acad. Prof. Dr Victor Voicu și de Ambasada României în Cuba, fără ajutorul căreia nu s-ar fi putut realiza.

După cum bine se cunoaște, Cuba se află în topul țărilor care promovează terapii regenerative și inovative. Datorită acestor demersuri, grupul de lucru român a fost primit cu căldură și entuziasm de medicii cubanezi, astfel că primul pas în privința colaborării româno-cubaneze în domeniul terapiilor regenerative tisulare a fost realizat, iar în perioada următoare o echipă de medici cubanezi va veni în România pentru continuarea proiectului.

 

Dă mai departe
avatar