Totul despre Femei, de Miro Gavran

sursa: https://www.artedellanima.ro/totul-despre-femei-de-miro-gavran-regia-felix-crainicu/

Miro Gavran, scriitor croat, director de teatru, în 2018 ambasador al Academiei Cravatica din Zagreb a fost tradus în mai mult de 40 de limbi, iar cărțile sale au făcut înconjurul lumii în peste 200 de ediții diferite. Scrie de la cărți pentru copii, până la cărți psihologice și chiar politice. Și dacă nu v-am convins că merită citit, aflați că este singurul dramaturg contemporan căruia i se dedică un festival întreg în afara țării sale de baștină, în care se joacă exclusiv piese scrise de către acesta – este vorba despre Gavranfest, organizat în Slovacia în 2003, mai apoi în Polonia, în 2013, iar în 2016 în Cehia.

Piesa despre care povestesc astăzi a fost scrisă prin anii 2000. Am citit numele ei și am zâmbit. Cine vreodată va putea spune că știe Totul despre femei?! Un bărbat?! Chiar doi, pentru că regia spectacolului este semnată tot de un bărbat, respectiv Felix Crainicu. Am mai avut o surpriză în trecut cu Magnolii de Oțel, o poveste despre femei, scrisă de un bărbat, așa că nu am ezitat să merg la Arte dell’Anima, să văd despre ce este vorba. În plus, nu o mai văzusem pe Corina Dănilă de ani buni, pe Adriana Titieni o admir de mult, de la radio, iar Crina Lință a fost o surpriză plăcută în Lettice și Leușteanul. OK, să vedem, deci, cum abordează doi bărbați o temă atât de complicată cum este femeia.

Scena este încărcată cu elementele de decor ce alcătuiesc cinci povești de viață diferite. Sunt aruncate haotic, ca niște întâmplări alandala, asupra cărora nu avem control. Vin, însă, ele, femeile, și le reorganizează, le dau un rost, le fac utile. Ușor-ușor, haosul capătă sens datorită lor. Primul lucru care mi-a venit în minte a fost: Cât de frumoase sunt! Dichisite, dar fără nimic țipător, proaspăt rujate, cu rochițe și tocuri cui ce le pun în valoare feminitatea, grația, cele trei actrițe m-au cucerit din prima. Ne-au expus cinci întâmplări diferite din viață, jucând fiecare câte cinci roluri, de la trei fetițe de grădiniță, la femei ajunse la maturitate, până la trei octogenare, încă pline de viață.

M-am regăsit în 95% din scenariu, în copilele care se întreceau în păpuși, în surorile care ar face orice pentru liniștea mamei lor, în prieteniile mai mult sau mai puțin sau deloc toxice, în colegele de serviciu și bisericuțele lor. M-am emoționat foarte tare în unele momente, dar, cum comedia de calitate nu te lasă să te întristezi prea tare, imediat după, am râs în hohote. De altfel, râsul a primat și m-a lăsat cu senzația că aș fi vrut ca povestea aceasta, un fel de Sex and The City, să continue, să ia forma unui serial pe care să îl mai pot accesa multă vreme de acum înainte.

Totul despre femei este un melanj de povești ce se întrepătrund fără a se succede temporar, surprinse fin, atent, foarte realist, iar faptul că ordinea a fost aleatorie, nicidecum cronologică, a făcut ca suspansul să se mențină pe toată durata spectacolului. Cele trei actrițe au cântat, dansat, s-au metamorfozat instantaneu în copile, bătrâne, doamne respectabile, îmbinând comedia cu episoade emoționante uluitor de bine. Nu s-a simțit nicio greutate în pasajul lor către alt personaj, deși cred că este foarte greu să ieși dintr-un personaj și să intri în următorul în ritm galopant.

Spectacolul Totul despre femei de Miro Gavran, regia Felix Crainicu din data de 21 martie, orele 19:00 s-a jucat în cadrul Campaniei Naționale ARTIȘTII PENTRU ARTIȘTI, eveniment organizat de UNITER, aflat la cea de-a 18-a ediție, dedicat sprijinirii artiştilor cu probleme de sănătate şi existenţă. Sumele strânse din vânzarea de bilete, donaţii şi sponsorizări se vor vira în contul RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei, Fondul de Solidaritate Teatrală.

Mergeți să vă bucurați de un spectacol foarte reușit la Arte dell’Anima, Totul despre femei se joacă și în luna aprilie!

Distribuție: Corina Dănilă, Adriana Titieni și Crina Lință
Regie: Felix Crainicu
Scenografie: Ioana Colceag
Traducere: Mihaela Balint
Adaptare text: Crina Lință
Light & sound design: Alexandru Bibere

 

 

Dă mai departe
avatar