Credeți au ba, familia Addams a revoluționat lumea încă din 1938, când a fost creionată în 150 de panouri unice de către caricaturistul american Charles Addams.
O reprezentare satirică a familiei tradiționale americane a secolului al XX-lea, conceptul care a dat naștere fenomenului Familia Addams a fost preluat în cinematografie, transpus și într-un desen animat de mare succes, dar și pe scenele din Broadway, sub formatul unui musical.
La noi, nu știu să existe școli specializate în arta musicalului, însă, arareori, un regizor curajos alege să pună în scenă un astfel de spectacol, spre bucuria privitorului avid de altceva. Spun curajos deoarece atunci când ajungi ca simplu spectator într-o sală de spectacol, – nu neapărat în calitate de spectator experimentat într-ale mersului la teatru – îți dai seama cam câtă muncă a fost necesară pentru a întregi puzzle-ul denumit musical, în toată complexitatea și măreția lui.
Coregrafie, regie, costume, decor, muzică, voce, poezie, poveste cu tâlc, expresivitate, efecte vizuale și auditive, emoție, mult, mult umor – sunt condimente ce, puse laolaltă, alcătuiesc această delicioasă supă dark ce a deschis stagiunea în curs pe scena teatrului Excelsior.
Regia și coregrafia sunt semnate de către Răzvan Mazilu, un maestru al coordonării, de o minuțiozitate impresionantă, un ager observator de talente pe care le șlefuiește până ce scoate la suprafață o versiune a acestora demnă de Broadway-ul despre care aminteam mai sus. Regizorul are alături o echipă cu care merge la unison și cu care a închegat un adevărat fenomen artistic pe scena bucureșteană.
Nu sunt suficiente aplauze pentru interpretarea fiecărui actor, fără excepție. Plăcerea mea vinovată, Gomez, jucat de Lucian Ionescu, duce la bun sfârșit o partitură extrem de solicitantă. Am avut norocul să le văd pe ambele Morticii jucând, respectiv grațioasele Oana Predescu și Camelia Pintilie. Ambele dau un aer senzual spectacolului atunci când apar pe scenă, fără ca măcar să apuce să își spună replica. Ana Udroiu în rolul lui Wednesday dă dovadă de o tehnică vocală de invidiat, iar expresivul Dan Pughineanu construiește un Lucas timid, stângaci în iubire, care încă se descoperă pe sine în postura de bărbat în devenire. Pugsley, Fester, bunica, cei doi Beineke, strămoșii și un Lurch cum nu ne așteptam întregesc tabloul familiei Addams, un tablou perfect, înrămat în iubire.
Familia Addams nu este doar un show de entertainment, ci și un reminder despre importanța familiei, despre adevăr, despre înțelepciune, despre compromis, despre respectul față de nevoile celuilalt, despre cea care triumfă, în cele din urmă, în orice bătălie – iubirea.
Familia Addams este o bucurie de spectacol, de la început până la sfârșit, pe care îl recomand din tot sufletul. Este recomandat 12+, așadar mergeți, cu mic, cu mare, să vă bucurați de o re-interpretare în cheie modernă a super-show-ului Familia Addams! Iar dacă vă gândiți să faceți cuiva cadou bilete la spectacolul acesta, garantat vă va mulțumi apoi.
FAMILIA ADDAMS
Libretul: Marshall Brickman & Rick Elice
Muzica și versurile: Andrew Lippa
Traducerea și adaptarea: Carmen Stanciu
Traducerea și adaptarea songurilor: Alex Ștefănescu
Gomez Addams: Lucian Ionescu
Morticia Addams: Oana Predescu / Camelia Pintilie
Wednesday Addams: Ana Udroiu
Pugsley Addams: Matei Hotăranu
Unchiul Fester: Mihai Mitrea / Radu Mitrea
Bunica: Aida Avieriței
Lurch: Mircea Alexandru Băluță
Alice Beineke: Maria Alexievici
Mal Beineke: Doru Bem
Lucas Beineke: Dan Pughineanu
Strămoșii:
Marchiza: Andreea Hristu
Clownul: Alex Popa
Mireasa: Iulia Samson
Soldatul: Dan Clucinschi
Balerina: Loredana Cosovanu
Gangsterul: Ovidiu Ușvat
Regia, coregrafia, costumele: Răzvan Mazilu
Producția muzicală: Alexei Turcan
Decoruri: Sabina Spatariu
Light design: Costi Baciu
Peruci, machiaj: Octavian Mardale
Efecte speciale și machiaj prostetic: Școala de Machiaj Prostetic
Asistent coregrafie: Monica Petrică
Consultant tango argentinian: Daniel Măndiță
Asistent scenografie, recuzită: Andrei Șova
Pregătirea muzicală: Maria Alexievici
Corepetitori: Anca Săftulescu, Maria Alexievici
Video: Cristian Niculescu
Recomandat: 12+
Durata: 2h 30 min (cu pauză)
Lucian Ionescu, nu Popescu. Erată…
Și, da, el și Gomez sunt din același film.
Awesome post! Keep up the great work! 🙂