Dincolo de Salcâmi, adaptare de Ana Crăciun-Lambru

sursa: artedellanima.ro

Merg cu o nerăbdare aparte să văd spectacolele Anei Crăciun-Lambru. Asta pentru că ea încarnează o emoție pe care nu am regăsit-o altundeva. Are și niște tehnici actoricești și regizorale extrem de curajoase, jucăușe, dar și solicitante. Ca artist păpușar, implantează suflet în orice pluș ori bucată de lemn cu care spune povești, nu neapărat SF, dar modul special în care o face pare desprins din alte lumi – vezi colaborarea cu The Mono Jacks, neapărat Iepurele Alb de la Teatrul de Artă și Dust, care sper să își găsească o casă binemeritată pe o scenă bucureșteană.

Când am citit synopsis-ul spectacolului Dincolo de Salcâmi pus în scenă la Teatrul Arte dell’Anima, mi-am spus că nu poate fi o întâmplare – citesc cu mare interes memorii. Mărturiile cutremurătoare ale celor ce, ca printr-o minune de necuprins de mintea noastră, au supraviețuit gulagurilor comuniste ar trebui introduse în programa școlară, după părerea mea. Povestea Elisabetei Rizea din Nucșoara, Mărturia lui Cornel Drăgoi, Între Uitare și Memorie a Micaelei Ghițescu, 20 de Ani în Siberia după Memoriile Aniței Nandriș-CudlaEvadare Tăcută, de Lena Constante sunt doar câteva dintre confesiunile care merită răsfoite și digerate, deși cu greu, pentru a înțelege ce înseamnă cu adevărat curajul, spiritul justițiar, credința, lupta pentru supraviețuire, pierderea, micile victorii, autosacrificiul, speranța, dar mai ales puterea imaginației.

Am regăsit câteva rânduri în povestea Elisabetei Rizea în care povestea cum, pentru a evada mental din chinurile nesfârșite ale încarcerării, își confecționau păpuși din bucăți uscate de pâine și dădeau, pe ascuns, reprezentații, ei între ei. Pentru a rezista. La fel si Lena Constante, o artistă ce a petrecut 3000 de zile în închisorile comuniste. Dacă vă întrebați cum a supraviețuit, evadarea în imaginar a fost soluția. Pârghii dintre cele mai la îndemână nouă, pentru ea, pentru ei toți au fost life-saving. 

În Dincolo de Salcâmi, Ana pune zdravăn la muncă cei doi actori foarte tineri Daniela Ruxandra Mihai și Ciprian Chiricheș, care par să toarne un film cu noi, publicul, de față. Jocuri de lumini și umbre, tehnici cinematografice, universul sonor, monologurile emoționante ale Lenei, păpușile, nelipsitele păpuși cu efect de poveste în ramă… Fiecare focus al luminilor este minuțios gândit și își are impactul în ochii și mintea privitorului. Regizoarea dă, din nou, dovadă de o creativitate ieșită din comun, făcând din micuța scenă a teatrului Arte dell’Anima un câmp deschis, fără frontiere. Exact cum este imaginația.

Mergeți la Arte dell’Anima, mergeți la Dincolo de Salcâmi, Ana Crăciun-Lambru e magică!

 

Dincolo de salcâmi – Teatrul Arte dell’Anima

Distribuție

Daniela Mihai – Fetița, Lena Constante

Ciprian Chiricheș – Tatăl, Anchetatorul, Harry Brauner, Fotograful

Regie – Ana Crăciun Lambru

Scenografie: Çilem Türköz

Compozitor: Cári Tibor

Adaptare text: Ana Crăciun Lambru

Light & Sound design: Traian Marin

 

 

Dă mai departe
avatar